Успехите ни мотивират

Девет момичета от цялата страна спечелиха честта да бъдат „посланик за един ден“ в рамките на инициативата на Посолството на Великобритания  по повод Международния ден на жената 8-ми март. На 07.03.2018 г. те управляваха посолствата на Великобритания, Нидерландия, Финландия, Хърватия, Бразилия, Азербайджан, Мароко, Израел и Южна Африка, заедно с титулярите, т.е. с дамите – посланички на съответните държави.

Избраните момичета бяха селектирани сред повече от 80 девойки, които кандидатстваха с есета в рамките на конкурса, иницииран от Н. Пр. Ема Хопкинс. За домакин на събитието и помощник-модератор в дебата на кръглата маса беше определена единадесетокласничката от СУ „Иван Вазов“ Вълкана Костова.

Целта на конкурса е да запознае победителките с международната дипломация в действие, а също така и да насърчи момичетата да се ангажират с политика и дипломация и да допринасят със своето мнение и гледни точки за международните отношения, развитието и разрешаването на конфликти.

Програмата на Вики за деня включваше интервю в „Денят започва“ по БНТ, където тя получи възможността да изложи своята гледна точка за начините за постигане на по-нататъшен напредък по отношение равенството между половете.

Освен да наблюдава работата на екипа в Посолството на Великобритания и Британския съвет, девойката посети Президентството на Република България, където посланичките се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова и обсъдиха участието на жените в политиката. В края на деня момичетата позираха с флага на суфражетките в чест на 100-годишнината от предоставяне на избирателни права на жените и разгледаха цялостната си дейност с посланичките. Н. Пр. Ема Хопкинс изказа личното си възхищение от Вики, като се запозна с програмите и проектите, по които работи СУ „Иван Вазов“ – „Всеки ученик ще бъде отличник“ на ЦМЕДТ „Амалипе“, „Научи се да даряваш“ на БДФ и „Работим, учим и творим“ на ЦОИДУЕМ. На финала двете се сбогуваха с прегръдка и обещанието, че това не е края на една приказка, а началото на дълго и ползотворно съвместно сътрудничество с най-успешното иновативно училище в Северозападна България.