Мисията е възможна

На 14 и 15 май 2018 г. в  хотел „Рамада Принцес”,  град София се проведе Шеста Национална педагогическа конференция на тема „Състояние на ромската образователна интеграция: от иновативния модел в час до иновативното училище”.16

Домакини на събитието са Център за междуетнически диалог и толерантност „ Амалипе”, съвместно с Национална мрежа за децата, Фондация „Фридрих Еберт ” и Тръст за социална алтернатива. Участие в конференцията взеха Н. Пр. Денис Кнобел – посланик на Конфедерация Швейцария, Денис Кроули, Началник на отдел ГД „Образование” към Европейска комисия, Заместник-министърът на образованието Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, Омбудсман на Република България – Мая Манолова, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, кметове на общини, учители и училищни директори, представители на водещи ромски и про-ромски НПО.

Единадесетокласничките от СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец Вълкана Костова и Мария Митрова бяха сред трите избрани ученически екипа, които получиха възможността да представят своята работа, свързана с овластяване на учениците и иновативните методи за работа в мултикултурна среда. За пореден път със своите вдъхновение, трудолюбие и креативност,  възпитаничките на училището доказаха, че мисията „Интеграция на ромските деца“ е възможна и постижима. За дейностите си през годините те получиха поздравления от модераторите на панела – г-жа Мануела Радева – директор на ЦОИДУЕМ  и доц. д-р Йосиф Нунев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Изпълнителния директор на Център „Амалипе” – Деян Колев и спечелиха възхищението на всички присъстващи в залата.